Het perfecte espressokopje

Waar moet je op letten bij de aanschaf van de perfecte espressokop?

Laten we beginnen bij de definitie van perfecte espressokop. Drie belangrijke kwaliteitsindicatoren waar een barista op zou letten:

– De crema laag
– De temperatuur van de koffie bij het drinken
– Drinkervaring en ergonomie

Laten we per punt uitleggen hoe het soort kopje deze parameters beïnvloedt.

1.) De crema laag

Deze wordt mede bepaald door de vorm van de binnenzijde van de kop. Wanneer de binnenzijde van het kopje van binnen mooi rond loopt (ei of bolvormig), zal de koffie geleidelijk door het kopje te vloeien, zonder de crema te ‘breken’. Zo blijft de crema intact en is de kans op een mooie crema laag (zoals de foto) het grootst.

Overigens wordt de crema laag niet alleen beïnvloed door de koffiekop, maar ook het type koffieboon, de versheid van de bonen en natuurlijk de manier waarop de koffie bereid wordt.

2.) De temperatuur van de koffie

Let bij het kiezen van een espressokop in ieder geval op de dikte van het porselein.  Dat dient minimaal 5 mm dik te zijn.

Dikwandig porselein heeft de eigenschap warmte beter vast te houden, het is hierbij wel belangrijk dat de kop wordt voorverwarmd (rond 40 °C) . Anders zou de espresso bij het schenken van de koffie te snel afkoelen. Let ook op de diameter van de kop (opening) van boven. Als dat te wijd is zal de koffie sneller afkoelen, een te groot oppervlak maakt dan contact met de koude lucht. Ideaal is een binnendiameter van 50 – 55 mm.

3.) Drinkervaring en ergonomie

Minsten zo belangrijk is het gemak en de ervaring bij het drinken en vasthouden van de kop. Dit is wel meer gekoppeld aan persoonlijke voorkeur. De Italianen prefereren een klein kopje met klein oortje. Waar wij Nederlandse vaak de voorkeur geven aan een wat ruimer oortje, waar tenminste een vinger door zou passen. Dus let op de grootte van het oor bij het kiezen van de kop.

Een dikke rand draagt meestal ook bij een een betere drinkervaring, omdat dit vaak beter aanvoelt ‘aan de mond’. Let verder op het materiaal, ga bij voorkeur voor porselein dat op minimaal 1400 graden is gebakken. Dat is sterk en minder poreus. Wanneer servies poreus is zal het breekbaar zijn en is er meer kans op vuil in de poriën van het keramiek.  Dus ook vanuit hygiënisch oogpunt zal hoogwaardig porselein een betere keuze zijn.

De inhoudsmaat is ook sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur en manier van drinken. Sommige volautomaten zullen wat ruimer espresso afgeven. Dan is een wat groter kopje ideaal, meer richting 75 – 80 ml. Bij gebruik van een pistonmachine is de koffie hoeveelheid redelijk strak bepaald, dat zal tussen de 30 en 35 ml uitkomen. Een kopje van maximaal 70 ml (7 cl) wordt dan geadviseerd.

Bron: I.p.a Italy