• Topkwaliteit
  • Groot assortiment
  • Gratis verzending
  • Snelle levertijden

SUP wetgeving koffiebekers uitgelegd (Wet single use plastics)

Plastic soep tegengaan

De regels om plastic vervuiling tegen te gaan komen van de Europese Single-Use Plastics richtlijn. Alle Europese landen hebben sinds 3 juli 2021 maatregelen genomen om de impact van de 10 meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden te verminderen. Bijvoorbeeld door het verbieden van plastic rietjes, bestek en roerstaafjes. Ook is het sinds 2017 verboden om gratis plastic tasjes te geven. Dit heeft succes gehad: het aantal plastic tasjes dat als zwerfafval eindigt, is met 70% afgenomen. Landen moeten ook in 2026 zorgen voor een flinke afname van het gebruik van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen ten opzichte van 2022. De genoemde maatregelen moeten ervoor zorgen dat deze afname in Nederland wordt bereikt.

Consequenties SUP wetgeving voor bedrijven en kantoren

De regels voor minder plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen verschillen voor eten en drinken ter plaatse en voor afhaal- en bezorgmaaltijden. Als je iets ter plaatse eet of drinkt, moet je vanaf 2024 een herbruikbare koffiemok gebruiken, zoals een afwasbare koffiemok (bijvoorbeeld keramiek) en een bord in de kantine. Alleen zorginstellingen hoeven zich niet aan deze nieuwe regels te houden. Als het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen om sommige plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken. Ze moeten dan wel 75% tot 90% van die plastic producten inzamelen voor recycling op hoog niveau. Dit kan gedaan worden door ze apart in te zamelen met bijvoorbeeld een retoursysteem, zodat de materialen opnieuw gebruikt kunnen worden om nieuwe bekers en bakjes te maken.

Wat is het alternatief voor kartonnen koffiebekers?

Grofweg zijn er twee alternatieven die praktisch werkbaar kunnen zijn:

  • Of hardplastic (kunststof) koffiebekers, die minimaal 500 keer meegaan.
  • Of keramiek (porselein) mokken of koffiebekers, daarvoor is de gemiddelde levensduur ongeveer 5.000.

Hieronder even een eenvoudig overzicht van de voor en nadelen.

Kunststof koffiebekersKeramiek koffiebekers
Voordelen:Voordelen:
- meestal goedkoper dan keramiek of porselein- voelt luxer aan dan plastic.
- minder breekbaar (blijft heel bij vallen of stoten- vanwege harde glazuurlaag blijven geen resten en geurtjes achter.
- over het algemeen is de CO2e impact bij productie lager dan bij kermaiek/porselein- droogt goed in standaard spoelprogramma vaatwasmachine
- voelt minder zwaar- bedrukt met keramische inkt zal een logo tot 100.000 keer mooi blijven
- veel uitvoeringen mogelijk als coffee to go beker.- goed te combineren met luxe kop en schotels (voor gasten of directie)
Nadelen:Nadelen:
- droogt meestal niet goed in de vaatwasmachine- breekbaar (of kies voor hoogwaardig porselein/fine bone china
- lichte kunststof bekers kunnen omvallen in de vaatwasmachine- de productie van mokken van keramiek kost meer energie dan kunststof, daarmee ligt de CO2e footprint vaak net iets hoger.
- geurtjes en vlekken kunnen achterblijven omdat kunststof poreuzer ius dan porselein- het prijsniveau ligt gemiddeld net iets hoger dan bij kunststof
- de levensduur van kunststof is soms korter dan porselein. I.v.m. verkleuren, vervormen.
Snel bestellenSnel bestellen

Thijs van de Mokken Fabriek sprak hier laatst over met een verslaggever van RTL nieuws (EditieNL):

Lees ook de kamerbrief over de SUP wetgeving