Kwaliteit

Porselein, aardewerk en fine bone china, verschil in kwaliteit

We zien dat deze termen vaak door elkaar gebruikt worden. Dit kan verwarrend zijn, omdat de prijs en eigenschappen verschillend kunnen zijn. De gebruikte grondstoffen zij in principe hetzelfde: men gebruikt voor het productieproces delen kwarts, kaolien en veldspaat. De verhouding tussen deze grondstoffen bepaalt grotendeels de kwaliteit en de hardheid. Aan Fine Bone China is bovendien nog gecalcineerde runderbeen toegevoegd, wat voor de extra hardheid zorgt.

Even een kort overzicht:

MateriaalKwaliteit/hardheidWordt op internet verkocht als
Aardewerk/earthenware20%Earthenware
Steengoed/stoneware85%Porselein of Stoneware
Porselein90%Porselein
Fine Bone China100%Porselein of Fine Bone

De Mokken-Fabriek verkoopt uitsluitend de hoogste kwaliteit porselein en stoneware koffie- en theekopjes. Daarnaast zijn de meeste theeglazen en hotdrinks gemaakt van glas of gehard glas.

Tot slot, keramiek wordt ook wel eens als optie aangeboden naast porselein. Terwijl aardewerk, steengoed en porselein zijn allemaal keramische materialen zijn. In principe is keramiek dus een verzamelnaam voor alle bovengenoemde materialen en zegt het in feite dus weinig over de kwaliteit en hardheid van het product. Hieronder nog een overzicht van verschillende eigenschappen van keramiek servies.

SoortnaamMateriaalKwaliteit/hardheidBasis kleurProductie temperatuurPrijs
KeramiekAardewerk20%bruin/grijs650-900 gradenlaag
KeramiekSteengoed85%grijs1200-1300 gradenmiddel
KeramiekPorselein90%wit1300-1500 gradenmiddel
KeramiekFine Bone China100%wit/doorzichtig1300-1500 gradenhoog